Gazeta wydawana na zasadach open-source
Użytkownik
Dostałem dzisiaj link od uosia do pliku projekt.pdf, który okazał się być wstępnym wydaniem gazetki.
Przeczytałem i zamieszczam tu moje uwagi:
tytułowa:
Na globie jest taka pionowa biała kreska. Prawie niewidoczna, ale jednak
1 strona:
Za małe marginesy (lewy i prawy). Paskudnie to wygląda
Brakuje cudzysłowu na końcu "Piękne jest lepsze niż brzydkie"
2 strona:
Wstęp:
interpunkcja: przed "lub" nie stawiamy przecinka
powtórzenie: "takiego programu" i "takowego programu"
rzeczowy: POSIX to nie rodzina systemów, tylko rodzina standardów
składniowy: "do przetwarzania wiadomości", a nie "za przetwarzanie wiadomości"
rzeczowy: nie wszystkie wymienione języki to języki skryptowe powłoki (zmienić na języki skryptowe, C i Assemblera poza nawias)
s/assembler-/assembler -/
Ale po co?
s/idiotyczny-/idiotyczny -/
4: sens: lepiej chyba napisać, że prowadzenie tego dłużej nie miało już sensu
5: składniowy: Nie zaczyna się zdania od "a więc"
6: interpunkcja: po "w swoim założeniu", aż do "- użytkownik" to wtrącenie (przecinki albo myślniki na obu końcach)
s/gadu-gadu-/gadu-gadu -/
10: interpunkcja: zdanie pytające bez znaku zapytania
Złapmy za kartkę papieru i długopis
3,4: interpunkcja: "w moim przypadku" to wtrącenie (przecinek po)
s/wysyłkowej-/wysyłkowej -/
3,4,5: sens: Zdanie bez sensu
7: interpunkcja: przecinek przed "w formacie"
s/mowa-/mowa -/
s/działalność-/działalność -/
11: interpunkcja: dwukropek na końcu wiersza
13: ortografia: umieć, a nie umiec
Uff, już mi się odechciewa
Następne strony jutro i później
Na razie 3 pierwsze
Dziś jest późno - szczegółowo przejrzę gazetę jutro. Co mi się rzuca od razu w oczy to:
- brak kolorowania składni PHP i pogmatwany kod
- przerost formy nad treścią (aczkolwiek layout dobry) - większość obrazków między łamami jest zbędna
- spis treści przypomina listę, z której wycięto kilka elementów
Jeśli chodzi o kod JavaScript w artykule o formularzach, w zamierzeniu miał być rozpowszechniany w plikach .js i .html jako załączniki do gazety (właściwie format PDF obsługuje załączniki, ale nie wiem, czy Foxit Reader je odczytuje). Jeśli już znajduje się w treści, być może lepiej umieścić większe fragmenty w ramkach na dwóch łamach.
Być może import dokumentów .odt jest schrzaniony. Jeśli możemy pomóc (np. przygotować artykuły w innym formacie), czekamy na instrukcje.
!! AKTUALIZACJA !!
Na razie sprawdziłem układ i zawartość.
Ogólne
* Niewyjustowany tekst
* Grafika w nagłówkach artykułów niewyrównana do bloku tekstu
* Marna jakość większości obrazów
* Pagina górna zlewa się z treścią
* Nagłówki akapitów zlewają się z poprzednimi akapitami
* Artykuły zaczynają się na tej samej stronie, na której kończą się poprzednie
* Brak konsekwencji w tworzeniu nagłówków artykułów (różne style nagłówków - brak jednolitości) - chodzi głównie o to, że są różnych rozmiarów i ułożone w różnych miejscach
Strona 1
* Wstęp - przydałoby się zwiększyć marginesy
* Spis treści wygląda jak lista, z której wycięto elementy
* Felietony raczej umieszcza się na końcu
Robot pomocnik
* Gwiazdki prawdopodobnie w zamierzeniu autora są znakami wypunktowania
* Kod źródłowy nieczytelny
* Niepotrzebne grafiki: robot i pająk Google - nie pasują do tematu - przerost formy nad treścią
Formularze w JavaScript
* Nieczytelny kod (więcej uwag w poprzednim poście)
* Kod należy umieścić w ramkach na dwóch łamach lub przenieść poza treść gazety (dodatek w postaci plików .js i .html)
Optymalizacja PHP
* Kod bardzo nieczytelny, łączone linie (chyba tam, gdzie znaki nowej linii w tym samym akapicie)...
* Brak kolorowania składni - tak, jak w artykule zapisanym w formacie .odt na SVN
* Brak znaków wypunktowania i numeracji
* Niektóre nagłówki traktowane jako treść
Poprawa błędów może być żmudna i czasochłonna. Mam jednak inną propozycję. Możemy sami zająć się tym albo przekazać źródła do znajomego uosia, który dysponuje programem InDesign. Zdaje mi się, że to lepsze rozwiązanie. Ostateczna decyzja należy do Pavlicka.
Aha, wstępny PDF znajduje się tutaj: http://dweomer.pl/projekt.pdf
Użytkownik
http://pavlickspam.za.pl/projekt.pdf
WebCM: Może to rzeczywiście będzie lepsze
W jakim programie było to składane dotąd?
Ostatnio edytowany przez dreamwalker (2008-12-07 11:37:16)
Pavlick złożył magazyn w QuarkXpress. Jeszcze nie wypowiedział się, co dalej. Program nie importuje .odt. InDesign pewnie też nie. Trzeba znaleźć sposób na umieszczenie poprawnie sformatowanego tekstu z .odt - tam kod jest już pokolorowany, graficzna numeracja i wypunktowanie...
Postaram się skontaktować z Pavlickiem jak najszybciej.
Użytkownik
A co ze Scribusem?
Scribusowi jeszcze daleko do profesjonalnego programu DTP. Błędy w programie spowodowały przejście na QuarkXpress - głównie dotyczyły znikającej grafiki. Związane jest to z tym, że nie osadza jej w .sla. OpenOffice też jest dobry do składu magazynów, ale brakuje mu paru elementów z programów DTP, np. stron wzorcowych (style dokumentu to jednak nie to samo) albo rozdziałów (nie sekcji) z osobnymi ustawieniami tła, czcionki, itp. Opcja "jednakowa wysokość wierszy" też kuleje, jeśli osadzamy grafikę lub wstawiamy nagłówki / kod / ... Właściwie w projekt.pdf też są na niejednakowej wysokości.
Użytkownik
Zostaje zabawa w latexu?
ale do tego to raczej czarodzieja trzeba
Ostatnio edytowany przez dreamwalker (2008-12-07 17:34:04)
Jest już odpowiedź. Poprawą zajmie się znajomy uosia. Mam nadzieję, że to szybko potrwa.
InDesign nie otwiera projektów QuarkXpress, więc trzeba przekonwertować plik, użyć rozszerzeń lub złożyć magazyn od nowa. Plik: Projekt1.qxp
Użytkownik
InDesign to nie jest Open Source!!!
Użytkownik
W takim razie, dziękuję za współpracę.
Proszę wycofać mój kurs pythona z listy artykułów. Chyba, że komuś zechce sie go kontynuować.
Ciężko to wszystko idzie. Jutro rozstrzygniemy, czy gazeta ma szansę powstać w Scribusie. Jeśli drugiemu DTP-owcowi zajmie to tyle czasu, ile łącznie Pavlickowi, to nie ma sensu czekać - pozostanie złączyć ją w OpenOffice 3.